Dynia - inspiracje - i ja z dynią na głowie - zdjęcia :)
Uwielbiam dynie... przede wszystkim mogłabym je oglądać i podziwiać :) To jedyne co lubię w tym ciężkim jesiennym okresie. W sklepie czy na bazarze nie przejdę obojętnie koło tego warzywa. Każde niby takie samo a jednak każde inne, piękne i ciekawe.
Składniki:
600 g dyni
200 g cukinii
2 marchwie
pietruszka
kawałek selera
biała część pora
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
ząbek czosnku
cebula
łyżeczka oleju
kilka plastrów sera mozzarella lub camembert
3 łyżki prażonych pestek dyni
curry do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju. Gotujemy wywar z marchwi, pietruszki, selera, pora, liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dorzucamy dynię, a gdy zmięknie, cukinię. Warzywa odcedzamy i po ostygnięciu* rozdrabniamy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Ja wykorzystałam wszystkie warzywa z wywaru, ale można zmiksować tylko dynię i cukinię, jeśli się nie lubi pozostałych. Doprawiamy do smaku curry.
Nalewamy do miseczek gorącą. Na wierzch kładziemy ser pokrojony w plastry i posypujemy pestkami prażonej dyni. Zupy wystarczyło na dwa dni, więc dla urozmaicenia raz podałam ją raz z serem mozzarella, a raz z pleśniowym. Druga wersja smakowała mi bardziej. Pleśniaczek smakowicie rozpłynął się z gorącej zupie.
a tutaj moje warjacje z dynią z zeszłego roku :) na zdjęciach jestem ja i moja 8kg dynia :> dobrze, że promocja była 0,99zł/kg! Zdjęcia wykonane specjalnie na konkurs którego tematem przewodnim była... Dynia.
dzisiaj na FB profil Magraf udostępnił przepis na zupę z dyni który przy najbliższej okazji wypróbuję. Aż ślina mi cieknie na samą myśl... nie wiem jakie to będzie miało odzwierciedlenie w Planie Wypłukiwania Tłuszczu... ale... ALE!!! mniam wygląda genialnie!
600 g dyni
200 g cukinii
2 marchwie
pietruszka
kawałek selera
biała część pora
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
ząbek czosnku
cebula
łyżeczka oleju
kilka plastrów sera mozzarella lub camembert
3 łyżki prażonych pestek dyni
curry do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju. Gotujemy wywar z marchwi, pietruszki, selera, pora, liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dorzucamy dynię, a gdy zmięknie, cukinię. Warzywa odcedzamy i po ostygnięciu* rozdrabniamy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Ja wykorzystałam wszystkie warzywa z wywaru, ale można zmiksować tylko dynię i cukinię, jeśli się nie lubi pozostałych. Doprawiamy do smaku curry.
Nalewamy do miseczek gorącą. Na wierzch kładziemy ser pokrojony w plastry i posypujemy pestkami prażonej dyni. Zupy wystarczyło na dwa dni, więc dla urozmaicenia raz podałam ją raz z serem mozzarella, a raz z pleśniowym. Druga wersja smakowała mi bardziej. Pleśniaczek smakowicie rozpłynął się z gorącej zupie.
a tutaj moje warjacje z dynią z zeszłego roku :) na zdjęciach jestem ja i moja 8kg dynia :> dobrze, że promocja była 0,99zł/kg! Zdjęcia wykonane specjalnie na konkurs którego tematem przewodnim była... Dynia.
Lubicie Dynię? Pamiętajcie, że pestki z dyni pozytywnie PODOBNO wpływają na nasze drugie połówki ;) może zupa równie dobrze wpłynie....
Ahahahaahahah zdjęcie z dynią na głowie mnie zabiło :D
OdpowiedzUsuńpestki z dyni na drugie połowki? które połówki?:P
OdpowiedzUsuńpestki z dyni są dobrym pożywieniem dla płci przeciwnej :) czyli drugiej połówki :P Ty masz drugą połówkę więc możesz go tym faszerować...
Usuńżywimy się nawzajem:P
UsuńUwielbiam ciasto z dyni i halloweenowe "rzeźby". Świetny dyniowy kapelusz.;)
OdpowiedzUsuńmnie jakoś dynie "nie ruszają". ani potrawy z nich, ani to jak wyglądają. moja mama za to przy ostatnich wizytach przywozi mi po kilka małych ozdobnych dyniek;)
OdpowiedzUsuńdzięki :) nie wiem czy znalazłaś jakieś wskazówki na tym moim blogu bo nigdy nie udzielałam specjalnych porad. Po prostu wzięłam się za siebie i jakoś poszło. Może stworzę o tym osobnego posta przy większej odrobinie czasu :) Zrobiłaś mi smaka na placek z dyni !
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia :D Olej z pestek dyni jest podobno dobry na pozbycie się pasożytów :D
OdpowiedzUsuńdzięki... co do oleju to dobra informacja ! można zawsze wprowadzić tasiemca a potem pić olej z pestek dyni ;P hehe. Oczywiście żartuję! :]
UsuńJa uwielbiam kompot z dyni;) polecam też zrobić frytki z niej;)
OdpowiedzUsuńfrytki to niezły pomysł. Dziś dostałam przepis na frytki z selera :)
UsuńUwielbiam dynię :D I na słodko, i na słono, jest po prostu pyszna.
OdpowiedzUsuń